Ne dorim ca experiența fiecărui client sau potențial client, atunci când primește un colet, să fie una plăcută, lipsită de incidente și neplăceri. Pentru a evita incidentele, (de exemplu primirea unui pachet deteriorat) puteți verifica coletul înainte de a semna dovada primirii coletului. Deschiderea coletului la livrare este doar o verificare vizuală a coletului de către cumpărător. În acest articol veți găsi informații ce vă pot fi de folos cu privire la verificarea coletului.
Ce reprezintă dovada livrării?
Dovada livrării sau P.O.D.- Proof of delivery este semnată de către destinatar atunci când primește o expediere în condiții bune. P.O.D. conține ora și data livrării, adresa de livrare completă, numele destinatarului și semnătura acestuia. Funcționează ca o chitanță, cu diferența că scopul său este de a dovedi că livrarea a fost finalizată.
Când trebuie să semnați P.O.D.-ul?
Un aspect des întâlnit, este legat de faptul că destinatarul are tendința de a semna dovada livrării înainte de a verifica coletul.
Aceasta este o greșeală uriașă. Prin semnarea acesteia, destinatarul confirmă că livrarea a fost finalizată cu succes, fără probleme. Așa cum am menționat anterior, P.O.D . nu este doar dovada livrării, ci și o dovadă că transportul a fost realizat în condiții bune. În cazul în care un colet a fost deteriorat, o cerere de despăgubire este posibilă doar dacă clientul a informat curierul, la momentul livrării, că articolele din colet sunt distruse sau coletul este deteriorat. Procedura de solicitare a eventualelor daune începe practic cu dovada livrării.
Cine semnează dovada livrării?
Persoana care semnează P.O.D. este destinatarul care este înscris pe chitanța de pe pachet. Cu toate acestea, în cazul în care destinatarul indicat nu poate fi prezent fizic la locul de livrare, la termenul de livrare specificat, poate desemna pe altcineva pentru a primi coletul în numele său. În astfel de cazuri, persoana desemnată trebuie avertizată cu privire la importanța verificării coletului la livrare, înainte de a semna dovada livrării. Multe companii de curierat oferă posibilitatea de a semna online pentru livrarea coletului. De asemenea, este important să cunoașteți legislația țării dvs. cu privire la livrarea și primirea coletelor. În anumite țări, Marea Britanie, de exemplu, persoana desemnată este responsabilă pentru starea pachetului dacă destinatarul numește o altă persoană care să primească pachetul.
Vă rugăm să țineți cont că în momentul desemnării altei persoane pentru semnarea dovezii de livrare, pot să apară diverse probleme. Dacă persoana desemnată nu sesizează că pachetul dvs. este deteriorat, va fi greu de dovedit că acesta prezenta daune care au fost produse în timpul tranzitului.
În situația în care se deschide un caz de despăgubire, acesta poate fi respins utilizând argumentul că nu ați fost prezent fizic la primirea coletului și nu a avut loc o verificare a coletului la curier.
Ce presupune verificarea coletului?
Serviciul de livrare cu verificare a coletului este un serviciu disponibil atât pentru persoanele fizice cât și cele juridice. Ce înseamnă verificarea coletului?
Verificarea vizuală a coletului la cumpărător presupune următoarele:
- se va face în prezența curierului;
- se va face repede, deoarece șoferul companiei de curierat nu poate staționa prea mult timp.
De asemenea dacă coletul este deteriorat puteți refuza livrarea acestuia și în acest caz va avea loc procesarea coletului pentru retur. Serviciul de livrare cu verificare a coletului este unul opțional. Însă este recomandat ca destinatarul să se asigure că obiectele livrate nu sunt deteriorate.
Ce se întâmplă dacă șoferul companiei de curierat nu îmi permite să verific coletul?
De obicei, șoferul companiei de curierat permite destinatarului să verifice coletul înainte de a semna dovada primirii coletului. Cu toate acestea, pot exista situații în care această cerere este respinsă. Există și câteva motive pentru un eventual refuz al curierului de a vă permite deschiderea coletului la livrare. Acestea sunt:
- posibilitatea ca șoferul companiei de curierat să nu fi fost informat corect de către furnizorul pentru care lucrează în ceea ce privește verificarea coletului la livrare;
- timpul limitat de care curierul dispune, din cauza volumului mare de livrări care trebuie făcute în ziua respectivă;
- teama că ar trebui să își asume responsabilitatea în cazul unor daune.
Unele companii de servicii de curierat au stabilit propriile reguli, permițând deschiderea coletului în momentul livrării numai dacă a fost indicată de expeditor.
Vă recomandăm ca atunci când există daune externe ale pachetului, observate în momentul livrării, să solicitați curierului verificarea acestuia.
Semnarea dovezii de livrare fără a deschide coletul la livrare nu oferă nicio garanție că eventualele plângeri ulterioare vor fi acceptate.
Cum puteți expedia colete prin Eurosender?
Eurosender este o platformă digitală modernă pentru rezervarea serviciilor de curierat internaționale. Dacă expedierea articolelor dvs. se va realiza prin alegerea serviciilor oferite de Eurosender, recomandăm verificarea coletului la primire și semnarea dovezii de livrare. În cazul în care coletul dvs. prezintă semne de deteriorare, acest lucru trebuie menționat șoferului companiei de curierat. Acesta are îndatorirea de a marca pe dovada de expediere faptul că a luat în evidență deteriorarea pachetului. Doar având o astfel de dovadă, puteți începe o procedură de despăgubire, pentru recuperarea eventualelor daune.