Ați cumpărat online și v-ați răzgândit în privința produsului? Sigur vă întrebați cum puteți refuza un colet comandat? În acest articol vă vom explica dacă puteți refuza un colet și care sunt costurile în cazul unui colet refuzat.
Ce se întâmplă dacă se refuză primirea coletului?
Cu ajutorul instrumentului de urmărire veți putea vizualiza starea expedierii dvs. Există multe status diferite pe care le poate afișa sistemul de urmărire.
În acest articol, vă explicăm ce înseamnă statusul „ colet refuzat ” sau „refuz primire și plata coletului” și cine plătește transportul în cazul unui colet refuzat? În cazul unui colet refuzat se returnează coletul către expeditor.
Colet refuzat la primire
Coletul refuzat la primire înseamnă pur și simplu că destinatarul a refuzat livrarea. Se poate ajunge în astfel de situații deoarece:
- destinatarul nu a fost informat despre livrare și nu aștepta nici un colet;
- destinatarul nu este persoana care trebuia să o primească coletul;
- pur și simplu apar amânări din partea destinatarului, din cauza faptului că acesta nu dispune de suma respectivă în momentul livrării. Acest lucru se poate întâmpla atunci când este utilizat serviciul de expediere ramburs. În această situație clientul poate solicita o a doua încercare de livrare, la o altă dată.
- coletul a fost refuzat de către destinatar, deoarece acesta a suferit daune pe parcursul tranzitului.
În cazul unui status de tracking „colet refuzat la primire” motivele ar putea fi diverse. Unul dintre ele sunt posibile daune pe care coletul le-ar fi putut suferi în timpul tranzitului. În astfel de cazuri, clienții care au comandat produsele online pot refuza coletul. Această situație este destul de comună.
Cum poate acționa curierul dacă coletul este refuzat la livrare?
În majoritatea cazurilor, coletele refuzate la livrare vor fi returnate expeditorului. Cu toate acestea, acest aspect este diferit și variază de la o companie la alta.
Unele companii de curierat ar putea contacta expeditorul și păstra coletul depozitat până la clarificarea situației.
Rețineți că, în general, este responsabilitatea expeditorului să verifice actualizările din sistemul de urmărire, atât timp cât instrumentele de urmărire sunt disponibile. Compania de curierat ar putea la fel de bine să proceseze comanda pentru returnare fără să contacteze expeditorul în prealabil.
Odată ce coletul este procesat pentru returnare, nu mai puteți face nimic pentru a schimba ruta și, probabil, va implica costuri suplimentare. Prin urmare, regula de aur este să verificați întotdeauna statusul coletului.
Coletul a fost marcat greșit cu statusul „colet refuzat de către destinatar”
Având în vedere nenumăratele cauze care ar putea duce la o livrarea nereușită, pot apărea cu ușurință greșeli.
- Inserarea incorectă a stării de tranzit poate duce la informații eronate.
- Curierul a încercat să livreze coletul dar nu v-a găsit acasă. Luați legătura cu compania de curierat și lămuriți lucrurile. În acest caz, curierul va încerca cel mai probabil o nouă livrare.
- Pot exista și situații în care expeditorul completează greșit condițiile de plată, bifând „Plata la Destinatar”. Într-o astfel de situație destinatarul va refuza primirea coletului.
- Pot exista situații în care programul dvs. să nu corespundă cu cel al curierului. Ce e de făcut?
- puteți contacta compania de curierat pentru a transmite ora și data când vă deplasați la sediul local pentru a ridica coletul;
- sau puteți schimba adresa de livrare.
Indiferent care este cauza, asigurați-vă că de îndată ce sistemul de urmărirea indică „destinatarul a refuzat livrarea”, veți lua legătura cu compania de curierat. Acest lucru va evita orice returnări nedorite și costuri suplimentare.
Puteți refuza un colet?
Da, puteți refuza un colet. Care sunt situațiile în care puteți refuza un colet?
- puteți refuza un colet care nu era destinat pentru dvs., dar a ajuns la adresa dvs.;
- de asemenea, puteți refuza coletul la livrare dacă acesta nu a ajuns într-o stare bună și are semne clare de deteriorare;
- nu trebuie să acceptați livrarea sau un pachet pe care nu l-ați solicitat sau nu îl doriți.
Puteți refuza livrarea în persoană atunci când curierul ajunge la adresa dvs. sau o poate face altcineva în numele dvs.
Dacă nu ați fost prezent la adresă la sosirea curierului și coletul dvs. a fost lăsat în alt loc, sunați compania de curierat și informați-i că refuzați coletul. Nu deschideți coletul deoarece, pentru unele companii de curierat, acest lucru ar putea indica faptul că acceptați livrarea. Pur și simplu stabiliți returnarea cu compania de curierat.
Cine plătește transportul în cazul unui colet refuzat?
Șoferul companiei de curierat desemnată pentru a efectua livrarea va livra coletul către adresa clientului. Acesta poate refuza coletul. În acest caz transportul și costul de retur va fi achitat de către expeditor. Costul returului variază în funcție de distanța, greutatea și volumul coletului. Însă de cele mai multe ori, pentru serviciile de curierat standard, coletele se returnează fără niciun cost suplimentar. Însă, aveți în vedere că unele companii de curierat pot aplica taxe suplimentare.