«Έστειλα απαγορευμένα προϊόντα χωρίς να το ξέρω. Τι κάνω;». Καταλαβαίνουμε πόσο εκνευριστικό μπορεί να είναι όταν η αποστολή σας κολλήσει κάπου στη διαδρομή ή αν επιστρέψει πίσω σε εσάς. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην αποστολή σας. Ωστόσο, αν δείτε στο σύστημα εντοπισμού την ενημέρωση «το πακέτο κόλλησε στη διαδρομή» (διαβάστε περισσότερα στα αγγλικά) ή «το πακέτο επέστρεψε στον αποστολέα» (περισσότερα στα αγγλικά), ένας από τους βασικούς λόγους που μπορεί να έχει συμβεί αυτό περιγράφεται με δύο λέξεις –απαγορευμένα αντικείμενα.
Η λίστα αυτών των προϊόντων (μπορείτε να τη βρείτε αναλυτικά εδώ) είναι στην πραγματικότητα αρκετά μεγάλη και δεν περιλαμβάνει μόνο τα προφανή, όπως ναρκωτικά ή εκρηκτικά. Το ερώτημα είναι πως καταλαβαίνουν ότι έχουμε στείλει απαγορευμένα αντικείμενα και τι συμβαίνει όταν η εταιρία κούριερ το ανακαλύψει. Με αυτό το άρθρο, σας έχουμε την απάντηση.
Μπορεί ο κούριερ να παραλάβει ένα πακέτο που περιέχει απαγορευμένα αντικείμενα;
Γενικά οι οδηγοί των κούριερ δεν ελέγχουν εάν το πακέτο που θα παραλάβουν ανταποκρίνεται στα στάνταρτς της αποστολής ή όχι. Αντ’ αυτού, βασίζονται στην υπεύθυνη δήλωση του πελάτη κατά τη διαδικασία της κράτησης. Έτσι, κάθε αποστολέας είναι υπεύθυνος να ελέγξει αν το περιεχόμενο της αποστολής του συνάδει με τους κανονισμούς για τις αποστολές και τις πολιτικές της εκάστοτε μεταφορικής εταιρείας.
Πως μπορεί το κούριερ να ανακαλύψει απαγορευμένα αντικείμενα στο πακέτο;
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι όπου οι εταιρείες κούριερ μπορούν να ανακαλύψουν ότι κάποιος έστειλε απαγορευμένα προϊόντα. Οι ακόλουθοι είναι οι πιο συνηθισμένοι:
Με τη βοήθεια του τελωνείου
Δεδομένου ότι τα αγαθά κυκλοφορούν ελεύθερα -ως επί το πλείστον- μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, τα δέματα που διακινούνται οδικώς μέσα στην ΕΕ, είναι λιγότερο πιθανό να ελεγχθούν από τα τελωνεία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου έλεγχος. Οι αρχές κάνουν σποραδικούς ελέγχους σε συγκεκριμένο αριθμό αποστόλων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι ότι δεν θα ελεγχθεί από τις αρχές.
Εκτός από αυτούς τους τυχαίους ελέγχους, το τελωνείο εμπλέκεται για τις αποστολές που ταξιδεύουν αεροπορικώς, όπως και εκείνες από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Εννοείται, ότι τα πακέτα που αποστέλνονται μεταξύ κρατών της ΕΕ και κρατών μη μέλη (Αλβανία, Ισλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Ελβετία κτλ) δεν μπορούν να αποφύγουν τον έλεγχο με ακτίνες Χ, ή τον χειρωνακτικό έλεγχο.
Έλεγχος ύποπτων πακέτων
Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και οι ιδιες οι εταιρείες κούριερ, έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν ένα δέμα για να δουν τι περιέχει. Αυτό συνήθως συμβαίνει στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Το δέμα έχει υποστεί ζημιές ή δεν έχει συσκευαστεί σωστά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαγορευμένα ή ακατάλληλα αντικείμενα (περισσότερα στα αγγλικά), ανακαλύπτονται σε αποστολές που φέρουν σημάδια φθοράς και έτσι απαιτείται ένας έξτρα έλεγχος.
- Σημάδια διαρροής ή ύποπτες μυρωδιές. Οι λεκέδες πάνω στη συσκευασία ίσως είναι σημάδι διαρροής, ενώ μια δυσάρεστη οσμή μπορεί να σημαίνει ότι κάποιο προϊόν έχει αλλοιωθεί. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει δικαιολογία για την εταιρία κούριερ να ελέγξει την αποστολή.
- Είναι ύποπτο το σχήμα της συσκευασίας. Εάν το σχήμα της συσκευασίας θυμίζει κάποιο από τα απαγορευμένα αντικείμενα, ή αυτά που υπόκεινται σε περιορισμούς, οι υπάλληλοι της εταιρείας κούριερ είναι πιθανόν να το ελέγξουν. Για να μην βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, εάν θέλετε να στείλετε προϊόντα που μοιάζουν με κάποιο από τα απαγορευμένα αντικείμενα, σκεφτείτε καλά πώς θα το συσκευάσετε.
Όταν αγνοείται μία αποστολή
Αν χαθεί ένα δέμα, η εταιρεία κούριερ θα ζητήσει μια πλήρη περιγραφή, τόσο του εξωτερικού του πακέτου, όσο και του περιεχομένου του για να διευκολυνθεί η διαδικασία αναζήτησής του. Εάν βρουν το δέμα, το πιο πιθανό είναι να το ανοίξουν για να βεβαιωθούν ότι ταιριάζει με την περιγραφή.
Αν όντως έστειλα απαγορευμένα προϊόντα, τι θα συμβεί;
Άρα, τι συμβαίνει αν ανακαλυφθούν μέσα σε ένα δέμα απαγορευμένα αντικείμενα; Δυστυχώς δεν υπάρχει μία στάνταρ απάντηση σε αυτή την ερώτηση, καθώς κάθε εταιρεία κούριερ έχει τους δικούς της κανόνες και διαδικασίες. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα σενάρια που είναι τα πιο πιθανά:
- Η εταιρία κούριερ αφαιρεί τα αντικείμενα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η εταιρεία απλά θα αφαιρέσει από το πακέτο τα απαγορευμένα αντικείμενα και θα συνεχίσει τη διαδικασία της αποστολής. Πιθανότατα αυτά που θα αφαιρεθούν, να σταλούν πίσω στον αποστολέα.
- Το κούριερ θα κατάσχει αυτά τα αντικείμενα. Σε αυτή την περίπτωση το πιο πιθανό είναι να καταστραφούν.
- Το πακέτο επιστρέφει στον αποστολέα. Ολόκληρο το πακέτο επιστρέφεται στη διεύθυνση του αποστολέα.
- Ο αποστολέας θα πρέπει να κλείσει νέα αποστολή. Όταν αυτά τα προϊόντα κριθούν ότι δεν είναι κατάλληλα να σταλούν με απλή αποστολή, η εταιρεία κούριερ μπορεί να ζητήσει από τον αποστολέα να κλείσει τη μεταφορά με μία διαφορετική εταιρεία, που μπορεί με ασφάλεια να μεταφέρει τέτοιου είδους αντικείμενα.
- Αναφέρουν τον αποστολέα στις αρχές. Εάν η εταιρεία κούριερ ανακαλύψει παράνομα αντικείμενα μέσα στο πακέτο, θα αναφέρουν την υπόθεση στην αστυνομία.
Οι εταιρείες κούριερ μπορούν επίσης να επιβάλουν επιπλέον χρεώσεις στον αποστολέα εάν το περιεχόμενο του πακέτου τους προκαλέσει ζημιές σε άλλα δέματα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
Πως μπορώ να αποφύγω να στείλω απαγορευμένα προϊόντα;
Αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι εάν μπορείτε να στείλετε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, πρώτα ελέγξτε τη λίστα με τα απαγορευμένα αντικείμενα της εταιρείας που επιλέξατε. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες μεταφορών έχουν τέτοιες λίστες στις επίσημες σελίδες τους. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε τα αντικείμενά σας μέσω της Eurosender. Οι συνεργάτες μας στην εξυπηρέτηση πελάτων είναι γνώστες της νομοθεσίας καθώς και των κανόνων των μεταφορικών εταιρειών. Γνωρίζουν ακριβώς τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να στείλετε και θα χαρούν να σε ενημερώσουν.